Our Wedding

Daisypath Anniversary tickers

Friday, April 20, 2012

Resepi Puding Roti

Kali ini kita akan buat resepi puding roti..kalau ada roti yg agak2 banyak lagi lum habis n mengejar tarikh luputnya untuk dihabiskan so memang sesuai sangatla buat puding roti ni..takdela membazir..

 
Mari kita tengok bahan n cara2nya..

Puding Roti

Bahan A
7 keping roti – dipotong 4 bahagian
2 cawan susu segar
Buah-buahan campuran sebagai hiasan

Bahan B
2 biji telur
2 sudu besar butter
1/2 cawan susu cair
1 sudu teh esen vanilla
4 sudu besar gula
1 sudu besar tepung jagung

Roti Direndam susu & sebelum dibakar
 Cara-Cara :
1) Roti disusun dalam loyang sambil taburkan buah-buahan campuran secara berselang-seli.
2) Masukkan 2 cawan susu segar. Biarkan selama 30 minit agar kembang.
3) Cairkan  butter, masukkan gula, kacau sehingga sebati, masukkan telur, susu cair, esen vanilla, tepung  jagung dan gaul semuanya sehingga sebati. Tuangkan campuran ini ke dalam loyang berisi roti td.
4) Bakar selama 30 minit dgn suhu 180. 
5) Sejukkan dalam peti ais dan bolehlah dihidangkan..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...